torsdag 29. desember 2011

Okkupasjonen tar ikke juleferie


En vakker morgen i Yanoun

I dag skulle jeg ha en rolig dag med protective presence i Yanoun. Deilig med en dag i solveggen med en bok tenkte jeg, men den gang ei.

Gjetemarkene her er mange. Sauene er enda flere, men her kan man ikke gjete hvor man vil. Alle bakketopper er okkupert av utposter. Det gjør at ikke alle gjetemarkene er tilgjengelige for de som bor i Yanoun. På disse utpostene bor det også sauer og gjetere. Utpostene tar land fra folket her og bruker det som om det var sitt eget. Også til å gjete.

Klokken 09.30 fikk vi melding om at det var settlere som kastet stein på sauer og gjetere i nedre Yanoun. Vi pakket med oss fotoapparat, videokamera og kikkert og gikk ned.




Palestinske gjetere, settlere, militære, sauer og sikkerhetsvakter 


Samtale med militæret om kart, grenser og sikkerhet


Sant og visst var det gjetere der nede. Både palestinske gjetere og settlergjetere. Det var også om lag 12 militære med hvert sitt maskingevær, tre militærbiler, både grensepoliti og IDF. Det var også private sikkerhetsvakter hyret inn av settlerne. Et voldsomt sikkerhetsapparat.

De palestinske gjeterne holt seg sammen med sauene på den ene siden av sletten, mens settlerne holdt seg sammen med soldatene, sine sikkerhetsvakter og sauene på den andre siden.

Etter en stund kom det to soldater bort til de palestinske gjeterne for å snakke med dem om problemet. De pratet lenge med mye fram og tilbake. I følge det Israelske kartet er området de nå befant seg i er en del av Israelsk militærsone. Det å bevege seg der er å risikere å bli skutt på av militære under trening. Altså ikke sikkert.

De palestinske gjeterne har holdt til der bestandig. Sist uke var det en liknende konfrontasjon, da gikk grensen et annet sted. De palestinske gjeterne her har god kontroll på kartet og hva som er deres land og ikke. Dette kartet ser plutselig annerledes ut.

Samtalen endte med at soldaten forlot dem med følgende beskjed; dersom dere befinner dere her i morgen, må jeg arrestere dere for deres egen sikkerhets skyld. Mye kan tyde på at denne advarselen ikke gjeder settlerne i samme område.


På vei hjem etter en sørgelig episode

En fiffig måte å okkupere land på. Definere kartet og bestemme hvem som eier hva uten og rådføre seg med noen andre enn seg selv. Også en fiffig måte å drive militær sikkerhet på.

Okkupasjonen tar ikke juleferie.

Fortsatt god jul.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar